Flower Bomb



Kosti Koskisen kukkamaalaus, 1954.

Aiempi työskentelyni on ollut ei-esittävää ja intuitiivista.
Kukkamaalariksi ryhtyminen on aika kaukana tähänastisesta maalaamisestani. Tai ehkei sittenkään. Kukat ovat lihallisia, eroottisiakin. Niiden kautta on taiteessa kuvattu myös kuolemaa. Työskentely öljyväreillä on kylläkin hitaampaa kuin aiemmin käyttämilläni akryyleillä. Esittävällä ilmaisutavalla ei ehkä voi päästä samankaltaiseen vaistonvaraiseen heittäytymiseen kuin aiemmin. Mutta kyllä, näihin töihin on tulossa jotain siitä alkuvoimasta jota parhaimmillaan taiteessani on ollut. Ja värin voima on syvä ja väkevä.

Lähtökohtana minulla on mummulani seinällä ollut raumalaisen taidemaalari Kosti Koskisen (1905-1983) kukkamaalaus. Myöhemmin, isovanhempieni kuoltua, muisten sen erityisen hyvin oman lapsuudenkotini seinältä. Maalaus poikkesi voimakkaine väreineen vanhoista maisemamaamauksista, joiden värimaailma on murrettu ja harmaa. Maalauksen kukat ovat lihallisia ja massiivisia. Maalauksessa on outo tunnelma. Se ei ole sievä tai kepeä vaan pikemminkin voimakas ja latautunut.

Tuon kukkamaalauksen pohjalta olen aloittanut omaa tulkintaani ja versiotani. Tästä tulee useampien maalausten sarja. Tarkastelen maalauksen yksityiskohtia, irrotan osia mielessäni ja asettelen ne omiin avaruuksiin omalla maalauskankaallani. 

Tässä on ensimmäisiä näytteitä työskentelystä, joka on vielä alkuvaiheessa. Nämä ovat yksityiskohtia keskeneräisistä teoksista.









I am making my interpetation of an old flower painting by Kosti Koskinen. I remember looking at it as I was a child. I wondered its strong feeling, colors and power. These are the first details of  oil paintings in progress. 

Comments

Popular Posts