Bambit

Nuken kehto. Kuva Leena Vainio.



Nuken kehto on iso ja kirkkaan oranssi. Se on huolella tehty, maalattua vaneria. Siinä näkyy isäni käden jälki: tarkkuus ja viimeistly. Siinä näkyy äitini visuaalisuus ja herkkyys: kehdon päädyssä on liikuttavia siirtokuvia. Toisessa päädyssä on onnellisen näköinen vauva ja toisessa bambivauva ja äiti, joka huolehtivasti katsoo poikasen huteraa etenemistä. Kehto on niin hyvin tehty, että se on ihan uuden veroinen kaikkien vuosikymmenten ja  ullakkosäilytysten jälkeenkin.

Tarkastelen äidin ja vauvan suhdetta katsoessani bambiäitiä poikasineen. Mietin omaa outoa suhdetta äitiini. Rakkaus ja hyvää tarkoittava huolehtiminen olivat läsnä, vaikka äiti oli tavoittamattomissa. Tullaan ytimeen; tämän vuoksi olen taiteilija. Tämän vuoksi haluan puhua ulkopuolisuudesta, haavoittuvuudesta, pimeyden kerroksista, joiden läpi kuultaa toivon valo. Tämän vuoksi matkani on raskas ja täyteläinen.  Tämän vuoksi olen pakoitettu rohkeuteen. Minun on laitettava itseni peliin, oltava rehellinen, tinkimätön, kaunistelematon ja äärimmäisen herkkä. Niistä leivon taidettani myöskin. Siksi en pysty tekemään kivoja kuvia, helppoja koristeita, vaikka se olisi tavallaan yksinkertaista ja tuottoisaa. Siksi olen tarkka siitä, minkälaisen jäljen jätän taiteilijana ja ihmisenä tähän maailmaan. Minkälaisista asioista puhun ja miten sen teen. Vaikeinta on olla keskeneräinen ja vajaa. Mutta ei ole vaihtoehtoja. Vaikken olisi muuta, olen tinkimätön ja auki. Varon armottomuutta  - itseäni ja aiheitani kohtaan - mutta samalla olen ylpeä itsestäni.


First set of bambi paintings:


Bambit 2020 öljyväri kankaalle, a´72x90cm. Kuvat Leena Vainio.

I paint bambies because of an old cradle for dolls. My father made it with precise care and my mother added some touching images of  a baby and bambies. I reflect my odd and sore relation with my mother. There was love and good will but yet I was left alone and that left me outside and lonely. That is why I am an artist. That is why I want to be true, unconditional and somehow brave and open.  


Comments

Popular Posts