Kaiho ja Unhola

Näyttelyni tämän blogin teemoista on tulossa Raumalle syksyllä 2020. Tässä tiedotetekstiä ja -kuvat:

Leena Vainio, Leena, 2019, öljyväri kankaalle, 90 x 72cm.

                                               Leena Vainio, Sulamisvesien aikaan, 2020, öljyväri kankaalle, 90 x 72cm.


Leena Vainio 

Kaiho ja unhola

Sepän Talo 2.9.-18.9.2020

avoinna ke-to 12-18, pe-la 12-15.

Sepän Talo, Alfredinkatu 3, Rauma.”Mutta kun menneistä ajoista ei enää ole jäljellä mitään ihmisen kuoltua, esineitten tuhouduttua, elävät pitkään yksin haju ja maku, muita hauraammat mutta elinvoimaisemmat, aineettomammat, sitkeimmät, uskollisimmat, ja ne elävät kuin sielut, muistavat, odottavat, toivovat kaiken muun raunioilla, kannattavat murtumatta, melkein olemattomana hiukkasena muiston valtavaa rakennelmaa” (Marcel Proust, Kadonnutta aikaa etsimässä, Combray, 1919.)Tämä näyttely kertoo varhaisista lapsuuden muistoista. Teosten lähtökohtina ovat olleet muistikuvat ja niihin liittyvär vanhat esineet, valokuvat ja maisemat. Teoksissa ovat mukana esimerkiksi aikoinaan Raumalla asuneet isovanhempani Vilma ja Aku.


Maalaan vesiliukoisilla öljyväreillä aihesta riippuen joko abstrakteja tai esittäviä teoksia. Installaatioissa käytän usein keveitä, ihoa vasten olevia materiaaleja, esimerkiksi lakanoita. Toisinaan teoksissa on mukana kirjontaa ja isoäitini ompelemia liinavaatteita tai asusteita. Vilma oli ompelija.


Olen pirkanmaalainen kuvataiteilija AMK. Teen parhaillaan kuvataiteen YAMK -tutkintoa Kankaanpään Taidekoulussa, SAMK. Tutkin taiteellisessa työskentelyssäni ja kirjallisessa opinnäytteessäni varhaisia, unenomaisia lapsuusmuistoja. Olen syntynyt ja viettänyt lapsuus- ja kouluvuoteni Raumalla. Teen täällä myös kirjallista opinnäytetyötäni ja taiteellista tutkimustani Raumars -residenssitaiteilijana elo-syyskuussa 2020.


Mielentilat, alitajunta, unet ja haavoittuvuus ovat keskeisiä teemoja työskentelyssäni.

Varhaisimmissa muistoissa ovat läsnä kaikki nuo elementit. Miksi jotkut muistikuvat ovat kirkkaita ja tarkkoja? Miksi niin paljon on täysin unohtunut? Mikä muistoissa on toisten kertomaa, kuvista pääteltyä, uneksittua? Mistään ei voi olla ihan varma. Se on herkullinen lähtökohta taiteelliselle työlle.


Kangasalla kesäkuussa 2020,

Leena Vainio

kuvataiteilija AMK

0408618415

www.leenavainio.com


Comments

Popular Posts